Duurzaamheid

Kan kleding tegelijkertijd duurzaam, hip en betaalbaar zijn? Natuurlijk; tweedehands kleding!

Duurzaam

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De kledingcollectie in fast fashion winkels wisselt wekelijks omdat het modebeeld steeds een beetje verandert. De meeste mensen willen er volgens de allerlaatste trends bijlopen en dus is snelle productie van nieuwe kleding nodig om aan die vraag te kunnen voldoen.

Dit betekent jammer genoeg wel dat er ingeleverd wordt op kwaliteit van de kleding en ook onze planeet betaalt een hoge prijs. Om grondstoffen te verbouwen, stallen voor schapen te verwarmen die wol leveren, olie voor synthetische vezels te winnen of stoffen in de fabrieken te maken is veel energie nodig. Deze energie komt van fossiele brandstoffen zoals gas, kolen en olie. Daarnaast is er voor de productie van kleding ook veel water nodig.

Daarnaast wordt kleding niet altijd onder goede omstandigheden gemaakt. De meeste kleding komt uit lagelonenlanden, waar vaak lange uren worden gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden. Als mensen moeten werken onder slechte arbeidsomstandigheden wordt daarbij geen eerlijke kleding geproduceerd. Je kan denken aan gedwongen overwerk, discriminatie, onveilige omstandigheden of een verbod op vakbonden. Op sommige plekken moeten zelfs kinderen meewerken in de kledingindustrie.

Een foto in een vintage store, met kledingrekken die volhangen met vintage jassen met daarboven op vintage weekendtassen.

Hip en betaalbaar

Ook is de kleding vaak veel betaalbaarder en zijn de items uniek omdat je ze bijna nergens anders vindt. De kans dat jij op een festival jouw fashion twin tegenkomt op de dansvloer wordt hierdoor nihil. Win-win! En bovendien weet je bij tweedehands kleding dat de kwaliteit goed is doordat deze kleding ooit al eens door iemand anders gedragen is en het item er nu nog steeds mooi uitziet. Win-win-win! Probeer het kopen van tweedehands kleding dus een keer en ontdek jouw stijl bij één van de deelnemende Preloved Fashion Fair winkels in Utrecht, Leiden of bij jou in de buurt. In welke preloved fashion outfit ga jij stralen?

Je kledingkast in één keer verduurzamen is niet nodig. Als je per jaar 6 kledingstukken minder koopt kun je zeker 90kg CO2 besparen! Als iedere Nederlander dat zou doen dan scheelt dat net zoveel CO2 uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden.

Minder nieuwe kleding kopen is dus goed voor het milieu én beter voor je portemonnee! Toch is verandering van de kleding in je kast zo nu en dan wel fijn. Dus als je tóch besluit om ‘nieuwe’ kleding aan te schaffen, denk dan eens aan tweedehands kleding. Deze kleding hoeft namelijk niet opnieuw gemaakt te worden. Dat maakt ze een stuk minder schadelijk voor het milieu.

Een foto van de Dutch Sustainable Fashion week waar een model op de catwalk loopt met een hoog fashion waardige outfit.

Dutch Sustainable
Fashion Week

De Dutch Sustainable Fashion Week vindt dit jaar van 6 t/m 12 oktober plaats. Het thema van dit jaar is ‘Love your clothes, love (y)our planet.’ De DSFW roept hiermee op om onze kleding weer te waarderen.

Dit doen ze door duurzame ontwikkelingen zichtbaar en toegankelijk te maken voor iedereen door verschillende events te hosten op verschillende locaties door heel Nederland. Nieuw dit jaar is het Experience Center waarin onder andere in samenwerking met Reshare en de door 5 designers ontworpen Re-Imagine collectie, van ingezameld oud-textiel getoond wordt. Je kan er workshops volgen, een documentaire kijken én de nieuwste ontwikkelingen zien.

Bij de andere events kun je inspiratie opdoen over wat jij kunt doen om bewustere keuzes te maken met betrekking tot je garderobe.

Check de website dsfw.nl voor het volledige programma.

Samen duurzaam doen

Naast het kopen van tweedehands kleding zijn er nog veel meer manieren waarop je slimmer kleren kunt aanschaffen. Wat dacht je bijvoorbeeld van duurzame kleding, gemaakt van gerecyclede materialen? Of een kledingruilparty met vrienden? Deze manieren van kleding aanschaffen dragen allemaal bij aan een beter milieu.

Daarnaast kan je op meer manieren iets doen voor het klimaat. Dat kan groots zijn of juist klein. Goedkoop of duur. Zolang je maar iets doet op een manier die bij jou past. Nieuwsgierig naar wat jij kunt doen? Doe dan de test op de website van Iedereen Doet Wat.

Een foto vanuit binnen waar twee modeontwerpers voor het raam een high sustainable fashion outfit samenstellen op een paspop.
Menu