Duurzaamheid

Wist je dat… je bijna 40 kg CO2 per jaar kunt besparen als je 6 nieuwe kledingstukken minder koopt? Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85.000 keer met de auto rond de wereld rijden!

Tweedehands kleding kopen is voor veel mensen nog een beetje onwennig. Vooroordelen zijn dat het ingewikkeld is om items te vinden of dat het suffe kleding is. Jammer! Preloved fashion is goedkoper, hip, divers en items in je maat en stijl zijn eenvoudig te vinden.

Daarnaast doe je ook veel goed voor het milieu en klimaat. Want wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is?

Bomb dropped! Maar hoe komt dat? We leggen het je uit.

Veel mensen willen er volgens de laatste modetrends bij lopen. Het probleem is alleen dat deze modetrends steeds sneller veranderen. Om met deze veranderingen mee te kunnen gaan en aan ieders vraag te kunnen voldoen, is er dus ook steeds nieuwe kleding “nodig”.

De fashion moet fast en op een zo goedkoop mogelijke manier gemaakt worden. Dit zorgt er dus voor dat kleding in de winkel ook niet heel duur is. Voor jou althans, want onze planeet betaalt wel een hoge prijs.

Kledingrek met tweedehands kleding

Wat is fast fashion?

Fast fashion beschrijft een proces waarin kleding die op een snelle, goedkope manier is geproduceerd en in grote hoeveelheden wordt verspreid. Producenten houden de productiekosten laag om kleding voor jou zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daarnaast kunnen ze op deze manier ook snel inspelen op wisselende modetrends. Deze zo goedkoop mogelijke producten doet de kwaliteit van fast fashion items geen goed. Nadat je een item een aantal keer gedragen hebt, ziet het er lang niet zo mooi meer uit als in de winkel. De kans is groot dat het kledingstuk in jouw kast of de prullenbak verdwijnt. Fast fashion noemen we dan ook wel wegwerpkleding.

Het maken van nieuwe kleding is de grootste vervuilende factor van de kledingindustrie. Er is veel energie nodig om grondstoffen te verbouwen, stallen te verwarmen, olie voor synthetische vezels te winnen en stoffen in de fabriek te maken. Deze energie komt voornamelijk van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas.

Naast energie is er ook veel water nodig. Voor de productie van slechts één nieuw T-shirt is bijvoorbeeld 2700 liter water nodig. Daar kun jij 2,5 jaar lang elke dag je drinkfles tot de rand toe van vullen .

Het meeste water dat bij de productie wordt gebruikt, is te vervuild om opnieuw te gebruiken door het wassen en verven van kleding. Daarmee zorgt de kledingindustrie voor ongeveer 20% van de wereldwijde vervuiling van schoon water.

Bij het maken van kleding komen ook veel chemicaliën kijken. Voor 1 licht katoenen shirt is 150 gram chemicaliën nodig . Dat klinkt misschien niet veel, maar ga maar na hoeveel shirtjes jij in je kast hebt, ooit hebt gehad of nog wil gaan kopen en reken maar uit.

Heftige cijfers, maar jij kunt helpen dit te verminderen. Als je bewustere keuzes maakt bij het kopen van nieuwe kleding, doe je een hoop goed. Tweedehands kleding hoeft namelijk niet nog een keer gemaakt te worden, maar is er al. Daarmee verander je niet alleen je shopgedrag, maar als meer mensen minder of tweedehands kleding kopen, kunnen we samen ook de kledingindustrie veranderen.

Promotieposter Dutch Sustainable Fashion Week

Dutch Sustainable
Fashion Week

Wat hebben Parijs, Amsterdam en New York met elkaar gemeen?

Ze zijn jaarlijks host van een Fashion Week waar de grote modehuizen hun creaties laten zien. In Nederland hebben we een duurzame tegenhanger van de ‘gewone’ variant. De Dutch Sustainable Fashion Week.

De achtste editie van de Dutch Sustainable Fashion Week start op donderdag 23 september 2021. Duurzame innovaties, collecties van jonge ontwerpers en verduurzaming van merken zijn te zien tijdens dit grootste duurzame mode event.

Op vrijdag 24 september is er voor de tweede maal een speciale dag in het teken van tweedehandskleding, de Re-use Fashion Day. Met re-use, re-style en re-cycle wil de Dutch Sustainable Fashion Week bewustzijn creëren en het belang van het doorgeven van herbruikbare kleding benadrukken. Op deze manier willen zij jou inspireren en laten inzien hoe leuk en dankbaar het is om tweedehands kleding te dragen.

Je kunt de DSFW online bezoeken en aanwezig zijn bij diverse events en (online)activiteiten.

Duurzaam en modebewust

Naast tweedehands kleding kopen, zijn er nog veel meer manieren waarop je kunt bijdragen aan een beter klimaat. Dat kan al eenvoudig, er zijn talloze mogelijkheden om duurzamer te leven. Als je maar iets doet, op een manier die bij jou past. Nieuwsgierig naar wat jij kunt doen?

Op iedereendoetwat.nl vind je tips en meer informatie over tweedehands kleding kopen en verkopen.

Wil je gelijk weten wat je nog meer kunt doen? Doe dan de test op iedereendoetwat.nl

Man en vrouw die mannequin in etalage aankleden
Menu